Månedsarkiv: december 2013

Lyshåret jul

29. december, 2013

“Højt fra træets grønne top – stråååååler juleglansen”

Vi prøvede for første gang at holde jul hjemme i år, det virker måske underligt, men det var en stor ting for os, og jeg må sige at jeg virkelig nød det!

Dagen startede med at vi tog ud til mine forældre og spise morgenmad. Vi kom hjem ved halv tolv tiden, hvor forberedelserne gik igang for gemalens vedkommende – jeg frekventerede lige sofaen i en halv times tid, inden min sygdomsramte krop var med på at lave noget igen.

Stegen (+ medister) kom i ovnen til en langtidsstegning og der blev skrællet kartofler til den store guldmedalje. Imens dækkede jeg bordet.

Da det var ordnet, havde vi et par stille timer, hvor stegen bare skulle tilses engang imellem, så vi slog os ned med en gang julekalender og et spil matador – hvor jeg i øvrigt vandt – hvilket ellers aldrig sker – julen er virkelig en magisk tid.

Ved halv fem tiden kom gemalens søster, det var meningen hun skulle være med til at koge klejner, men da palminen var klar til kogning, startede der julekalender på tv2 og vi skulle jo lige have afslutningen med, så hun og jeg satte os til at se den og pif paf puf så havde gemalen da også lige kogt klejner.

Til aften kom gemalens forældre og bror – slæbende på jeg ved ikke hvor mange pakker, da de var placeret – satte vi os til at spise, en menu som ikke bare bestod af medister og flæskesteg, men også and(ebryst) og kalkun, brune-, hvide- og franske kartofler og selvfølgelig rødkål. Med så meget forskelligt kød kan man jo ikke nøjes med en slags dessert, så der var risalamande, frugtsalat og is – gemalens familie er lidt mere eftergivende over for kræsenhed end min, og derfor bliver der taget hensyn til alle til en julemiddag – jeg synes det er tiltalende, men puuuh – hvor giver det meget overskuds mad, rester er dog heldigvis en god ting – hvilket man er nødt til at ty til, ellers vil julen gå hen og være meget dårlig i forhold til min holdning til Stop Spild af Mad.

Da middagen var spist, mandlen fundet og opvasken taget, blev juletræet tændt – vi har haft levende lys på juletræet alle de år vi har haft juletræ, men i år var første gang der rent faktisk var ild i dem.

Så fik vi sunget og danset rundt om træet. Vuffen deltog også, hun kom dog op på armen, for ikke at vælte lysene af træet.

Hun havde fået fin julesløjfe på, og nød at få julegaver i form af godbidder – de duftede så dejligt, selv gennem plastikkasser og papir. Man kunne nu godt mærke at der skete lidt for meget, og at det var svært at være på sin sædvanelige plads i sofaen, så hun var meget træt og sad det meste af aftenen ved en af os – i dagene efter har hun bare sovet, sovet og sovet. Nu nærmer nytårsaften sig, jeg håber der er lidt roligere hvor vi bor nu, end der var i Tilst – hun er ikke meget for det der fyrværkeri.

Nå men efter dansen om træet, åbnede vi gaver – det kommer nok ikke som den store overraskelse. Jeg synes vores gaver i år var ret fint pakket ind, de så, så smukke ud under træet.

 

Da det sidste papir var flået af og den sidste gave beundret, gik vi over til at spille pakkespil – jeg tror vi havde fået indkøbt lige rigeligt pakkespilspakker i år, der var i hvert fald en ordentlig stabel. Men hvad – man kan vel aldrig få for mange pakkespils pakker.

 

Omkring ellevetiden var vi færdige og svigermekanikken tog hjem. Jeg havde egentlig aftalt med svigermor at vi skulle til midnatsgudstjeneste, men sygdom og træthed fik lov til at vinde – så vi droppede det, på trods af at vi egentlig fint kunne have nået det. Istedet satte gemalen og jeg mig stille og roligt og hyggede os lidt, inden vi gik i seng.

Alt i alt en rigtig dejlig aften – jeg nød virkelig at holde jul hjemme! Vi har holdt jul sammen i flere år nu, men det er stadig lidt mærkeligt at holde det sammen med en “anden” familie med andre traditioner end dem man er vokset op med, men sådan er det jo og det kan jo sagtens blive en dejlig aften alligevel.

Nu banker nytåret på, jeg håber det bringer noget godt med sig – gad vide hvordan livet ser ud om et år, for bare et år siden boede vi i Aarhus og havde travlt med at blive færdige med vores uddannelser, i år bor vi i Frederikshavn og jeg har fået arbejde ved kommunen (hvem skulle have troet det?) hvor de lige inden jul lovede mig en forlængelse af min projektansættelse.

 

 

Nytårsmenu

28. december, 2013

Julen er forbi og nytårsaften står og banker på døren og det medfører naturligt en nytårsmenu.

Vores nytårsaften skal i år holdes med et par gode venner vi har holdt nytår med før, god mad, vin kransekage og ‘pagne.

Jeg synes tit nytårsaften for os er endt med at køre rundt og rundt og rundt i jagten på “den gode fest” uden at den nogensinde dukker op. Så for et par år siden forslog jeg at vi ændrede nytårsaften fra “ungdomsfesten” med høj musik og alkohol i rigelige mængder (som jeg aldrig rigtig fik noget af fordi jeg var chauffør) til en aften hvor maden blev lidt ud over det sædvanlige.

Ændringer skete der, og i år kaster vi os for anden gang ud i en 7 retters menu (+ kransekage). Første gang var for to år siden hvor vi holdt det sammen med de samme to som vi skal i år. Sidste år forsvandt nytårsaften (sammen med julen) i afgangsopgaver fra vores studier. Vi holdt den hjemme, bare gemalen, vuffen og jeg – med pasta og tomatsauce til hovedret og kræmmerhuse til dessert – ikke helt så overdådigt.

I år skal den så gerne have fuld gas igen – det tror jeg både gemalen og jeg har brug for oven på det år vi har været igennem. Menuen kommer til at se sådan ud (med mulighed for ændringer)

Små snacks og champagne til nytårstalen
Opdateret rejecocktail – friske forårsruller med rejer
Ærtesuppe
Sorbet (til at rense ganen i)
Smørsteg kuller, med dampede grøntsager og blomkålspuré
Asiatisk inspireret and (kan være vi udskifter til noget andet, vi ved det ikke helt endnu)
Hjemmelavet islagkage med chokolade og havtorn/appelsin

Kransekage og champagne

Den er ikke helt finpudset og kan nå at ændre sig – det kommer lidt når vi skal have købt ind på mandag (sammen med alle andre?) – jeg håber bare jeg er rask til den tid – jeg har været syg siden den 22. så nu synes jeg egentlig godt at jeg kunne blive rask igen.

Juleferien bliver nydt i fulde drag herhjemme, hvis man altså lige ser bort fra sygdommen. Juleaften holdt vi herhjemme med gemalens familie – indlæg følger, juledag var vi ude ved mine forældre og 2. juledag havde vi lidt julehygge med nogle venner. Ellers har vi bare slappet af på sofaen, set Anne fra Grønnebakken og gode film, spillet matador og holdt juleferie i fulde drag. Det lyder måske dumt, men vi har savnet, bare at kunne være juledovne – vi har, siden vi flyttede til Aarhus, ikke været hjemme mellem jul og nytår og har altid haft travlt, derfor nyder vi nu at kunne tage det stille og roligt, nyde hinanden og nyde at have fri.

Kagefigurer

9. december, 2013

Så er december allerede ved at være godt igang og det samme er juleforberedelserne i vores lille hjem.

Her er blevet pyntet op, åbnet advents gaver, set julekalender, lavet havregrynskugler og bagt. Ikke nok hvis man spørger gemalen, men lidt har også ret.

I dag har den stået på kagefigure, jeg har i flere år bøvlet med at finde en ordentlig opskrift på denne type kager, den min mor har brugt i hele min barndom “smager rigtigt” men bliver alt for hurtigt tørre, så prøvede jeg nogle bagt på honning som blev så hårde at vi begyndte at frygte for at knække tænderne på dem i år bestemte jeg mig for at gå helt basic på opskriften – ud fra den her fra hendes verden (bare overse det at der står børnekager) til opskriften tilføjede jeg 1 tsk kanel.

Så blev der ellers stukket figurer ud til den store guldmedalje.

 

Kager klar til bagning

Der gik vist lidt æstetiker i den da kagerne skulle lægges på plader …

Kagefigurer

Kagerne blev pyntet med æggehvideglasur (royal icing) og krymmel indkøbt i Tyskland på vores ferie. Jeg prøver at holde det enkelt, både for at det er overskueligt for mig at få pyntet, men også for at det kommer til at se fint ud på en tallerken.

 

Glædelig 9. december

I morgen står den på pebernøddebagning sammen med gemalens søster, er jeg sikker på bliver hyggeligt.