Månedsarkiv: januar 2014

Macarons med brombær

31. januar, 2014

I weekenden gik jeg i køkkenet med min søster og fik fremtryllet de her små lækkerheder.

Jeg har lavet macarons et par gange før, der har jeg selv blendet mandlerne men det gør at de bliver lidt grovere i overfladen, den her gang har jeg købt mandelmel, hvilket har givet en noget pænere overflade.

Opskriften er

43 g mandelmel (eller smuttede mandler der blendes)
70 g flormelis

40 g æggehvider (cirka 2 æg)
25 g sukker

Lilla pasta farve

Mandelmel og flormelis blandes sammen.
Æggehvider og sukker piskes til marengsen danner små toppe. Kom farve i til du synes det passer – der må godt være lidt rigeligt farve på drengen, det dæmpes lidt når det bager.
Så skal mandelmelsblandingen vendes i – tag lidt af gangen, hvis dine macarons bliver for tørre bliver de ikke helt så pæne at se på og en lidt sjov fornemmelse i munden (jeps jeg har prøvet det).

Kom macaronsmassen i en sprøjtepose og sprøjt små “klatter” ud på en bagepapirsklædt bageplade. Du bestemmer selvfølgelig selv størrelse, men jeg synes det passer meget godt en en størrelse omkring en 5 krone.

Lad dine macarons stå og tørre i et par timer – det gør at de hæver op med den lille “fod” – herefter bages de ved 160 grader i 10-12 minutter.

Brombærcreme

50 g brombær
1 vaniljestang
1 blad husblas
2 spsk sukker
2 dl fløde

Kog brombærene op med vaniljestangen, når bærrene er ved at være møre, passeres de igennem en sigte og kommes tilbage i gryden. Her kommes sukkeret og husblassen (der har ligget og udblødt i koldt vand min 10 minutters tid) varm op indtil sukker og husblas er opløst. Passer igen igennem en sigte og sæt til at køle af mens du pisker fløden.

Fløden skal være let pisket, kom lidt af fløden op i bærmassen og rør rundt. Herefter kommes bærmassen op i resten af fløden og vendes forsigtigt sammen. Sæt på køl i et par timer.

Når dine macarons skal samles er det bare at parre to macarons sammen i nogenlunde samme format lægge creme på den ene og lægge den anden oven på.

Sæt dem gerne i køleskabet et par timer inden servering, så bliver de ekstra gode.

Rigtig god weekend derude – håber I kommer til at nyde den.

Nytårs islagkage

23. januar, 2014

Nytår er ved at være et godt stykke væk – men derfor kan jeg jo godt lige smide et indlæg om vores nytårsdessert. Med en anden tekst kan den jo sagtens bruges til andre anledninger. Det må også være på tide – den har ligget som coverbillede inde på facebooksiden indtil i går, hvor den blev skiftet ud med en sprutte.

Nå men – desserten var islagkage. Det er første gang jeg laver sådan en, men absolut ikke sidste. Jeg har jo også lavet is indtil flere gange, så udfordringen på det plan var ikke så stor.

Islagkagen var sammensat af vaniljeis, 70% chokoladeis, appelsin-havtorn-is, et marcipanlåg og marengsstænger.

Opskriften på isen:

Alle tre is er lavet på denne grundopskrift.

2 æggeblommer
90 g sukker

2 dl mælk
2 dl piskefløde
1 blad husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand.
Mælk og fløde kommes i en gryde og sættes på ved middelvarme. Væsken skal bringes i kog, sammen med smagsgiveren. Imens piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt. Når væsken er kogt op skal den piskes i æggemassen, kom kun lidt i til at starte med, ellers risikerer du at æggene koagulerer.
Når al væsken er pisket i, kommes husblassen i gryden, den skal smelte og så skal ismassen hældes i gryden igen og varmes forsigtigt op til den begynder at tykne. Må ikke koge!
Herefter hældes massen i en bøtte og sættes på køl, inden den køres på en ismaskine. Har du ikke en ismaskine skal du lave en parfait, for at få et ordentligt resultat.

Smagsgiverne i isen er:

1 stang vanilje (kornene skal piskes med æg og sukker, stangen koges med væsken)

100 g 70% chokolade – fint hakkes og smeltes i væsen.

Saft og skal af to appelsiner
50 g havtorn bær
2 spsk sukker

Appelsinsaft og havtorn gives et opkog. Herefter blendes det, og sigtes så du kun har den rene saft tilbage. Herefter kommes saften tilbage i gryden med sukkeret og koges ind til en sirup. Blandes i væsken (sørg for at den ikke bliver for kold, så er den ikke til at få ud af gryden) – pas på det ikke skiller!

I en springform, eller en lagkagering på et skærebræt, lægges vaniljeisen i bunden. Sæt formen i fryseren inden, så den er kold. Frys isen ind, inden næste lag lægges på. Så chokoladeisen (frys ind igen) til sidst appelsin/havtorn isen. Sæt islagkagen i fryseren i et døgns tid.

Marcipanen æltes op med noget glukosesirup, så den bliver mere smidig at arbejde med. Mål islagkagen inden, så du ved hvor stor den låget skal være. Skal marcipanen pyntes – eksempelvis med skrift som jeg har gjort, vil jeg anbefale at gøre det inden du lægger det på islagkagen, for ikke at have den ude af fryseren i for lang tid. Læg marcipanlåget på og skær det til så det passer på kagens form.

Marengsstængerne laves af

3 æggehvider
300 g sukker

Pisk æggehviderne stive, vend sukkeret i. Kommes i en sprøjtepose med en glat tylle. Sprøjt lange stænger på en bageplade med bagepapir – lav rigeligt, de går nemt i stykker!
Bages ved 150 grader indtil de er sprøde – 10-15 minutter, men det kommer an på ovn, tykkelse og meget andet – så hold øje med dem.

Når marengstængerne er kolde skæres de i stykker i passende stykker (mål islagkagens højde og læg lidt til) eller lav dem forskellig højde, alt efter hvilket udtryk du er til. Sæt dem herefter fast på islagkantens kage og bind et smukt bånd omkring. Sættes i fryseren indtil den skal spises.

Nu vil jeg begrave mig under en dyne igen, sammen med en film på netflix. Har pådraget mig en omgang influenza… Som om sygdom over julen ikke var nok… Det er en grum omgang, men heldigvis lader den ikke til at vare så længe – satser på at være klar igen i morgen. Synes jeg var så praktisk i julen at det lå hvor jeg alligevel havde fri, det hjalp så ikke her – 3 ud af 5 arbejdsdage har været sygedage i den her uge..

Sprutterutte

18. januar, 2014

 

Den her lille flok tager snart på rejse til Hjørring sygehus, hvor de forhåbentlig kan glæde de små for tidlig fødte babyer.

Og hvorfor nu det? Det gør de fordi jeg i efteråret bestemte mig for at blive “sprutte-hækler” for spruttegruppen.

Spruttegruppen er et initiativ, der går ud at frivillige rundt om i landet donerer hæklede blæksprutter til landets neonatalafdelinger. De for tidlig fødte har nemlig stadig en fornemmelse af at være inde i mors mave og søger derfor efter navlestrengen. Sprutternes snoede arme giver en erstatning for dette og giver derfor tryghed i kurvøsen.

Jeg hørte for første gang om spruttegruppen for lidt over et år siden, hvor jeg synes det var et fantastisk initiativ – desværre manglede min tid og overskud lidt, idet det faldt sammen med afgangsprojektet. Så projektet blev lagt lidt i baghovedet, indtil jeg i efteråret fik taget mig sammen. Det var en blanding af at kunne gøre noget godt for andre, holde mig selv beskæftiget og ikke mindst bruge det som en vej ud af mit eget mismod over vores tab – det er lidt svært at forklare hvordan jeg synes det kunne hjælpe, men det gjorde det – og det må jo siges at være det vigtigste.

Så nu hækler jeg små sprutter af diverse garnrester – nogle jeg selv har liggende, venner og bekendte har, hvad min mor falder over i genbrugsbutikker osv. Jeg håber at mine små nørklerier kan komme til glæde og gavn for nogle små nye børn og deres forældre.

Kunne du selv tænke dig at være med i projektet kan du tilmelde dig indsamlingen, du finder kontaktoplysninger på den her side bare skriv en mail til den ambassadør der står for den afdeling du vil sende sprutter til.

Sprutterne er nemme at hækle så alle kan være med, udsmykningen er op til en selv – børnene er ligeglade med om deres sprutte har hat og sløjfe på, det vigtigste er at den er der.

Vi forskanser os

17. januar, 2014

Snestormen har ramt Danmark – Nordjylland i hvert fald, og vi er begyndt at forskanse os. Ikke på en dårlig – åh-nej-nu-sner-det-igen agtig måde, mere på en uuuuh-mon-vi-sner-inde-og-nej-hvor-er-det-hyggeligt agtig måde.

For det er da fantastisk når naturen raser, når sneen pisker ind på ruderne og alting lige kommer lidt ned i tempo. På arbejde var jeg alene på kontoret og vi var måske kun en tredjedel af dem vi plejer at være. Omkring middag tog jeg lidt arbejde under armen og tog hjem, til et par timers hjemmearbejde inden det hed weekend. Gemalen skulle hjem fra en aftale der, og der var ingen grund til at han skulle ud og køre mere i det vejr her.

Nu er vuffen blevet luftet – en tur ned over vores “mark” i høj sne med hendes fine røde striktrøje på. Hun kunne næsten ikke vente på at komme ud – hun elsker om muligt sneen mere end os.

Og nu forskanser vi os – med varm the (og kaffe til gemalen) serie på viaplay og en varm dyne – snestorm, kom bare an!

Desværre er sneen stoppet – men man kan jo altid håbe på at den begynder igen 🙂

 

 

Snestorm og hyggemad hører vist bare sammen – pølsehornene er i ovnen, i aften vil jeg lave en langtidshævet dej til lækkert nybagt morgenbrød.

 

 

 

 

Vi slutter af med vuffen – der her viser meget godt hvordan vores fredag skal foregå – stille og roligt, mens stormen suser om ørene på os.

 

 

Året der gik….

2. januar, 2014

Omkring nytår er det jo meget almindelig at samle op og se på hvad der er sket i løbet af året. Det vil jeg også prøve i år, måske især som en øvelse for mig selv, jeg husker nemlig 2013 som et hårdt år, med mange nederlag – men jeg vil, med det her, prøve at minde mig selv om at der faktisk også er sket rigtig mange gode og dejlige ting i vores liv.

I januar, tog jeg den sidste slutspurt og jeg blev færdig som arkitekt, den 24. januar var jeg oppe til den endelige kritik, foran et panel af 4 dygtige og erfarne arkitekter – samt familie og venner. Det var en dejlig dag, kritikken gik godt og jeg var på ingen måde i tvivl om at jeg nok skulle bestå. Gemalen fortalte bagefter at det var en stor oplevelse for ham at sidde som publikum til min endelige eksamen, og jeg var glad for at han var der.

Den 24. januar var en torsdag, søndag blev vores flyttelæs afhentet og kørt mod Frederikshavn. Jeg har i mange år, for sjov sagt at når jeg kom ud med mit eksamensbevis, ville Christian holde foran skolen med en flyttebil, til at rykke tilbage til Frederikshavn. Jeg havde dog aldrig troet at det skulle blive en realitet. Faktisk så nåede jeg ikke engang at få beviset før vi var flyttet, jeg kørte en uges tid senere til Aarhus til min dimission.
Flytningen var en hård omgang, ikke bare skulle den foregå oven i to afgangsopgaver og en masse stress – for mit vedkommende, vi skulle også vinke farvel til 5½ år af vores liv, og noget der var blevet til vores identitet, som studerende og “dem fra Aarhus”, til at være arbejdsløse og fra Frederikshavn. Samtidig nød jeg også at kunne gøre noget manuelt, det er til at forholde sig til at pakke en flyttekasse, uden at den bliver for tung, skille møbler ad og ikke mindst få ryddet op og smidt ud. Da vi kom til Frederikshavn, var der en ny udfordring i at få indrettet det nye hus og gjort det til vores nye hjem – jeg elsker at indrette, og jeg nød at jeg nu kunne rende rundt med en lille bitte hammer og små søm og hænge billeder op, istedet for at skulle igang med borehammer og skruer, som vi skulle i vores lejlighed i Aarhus.

Februar forsvandt hurtigt – en masse sociale arrangementer, som vi sagde ja til alle sammen, et par sammenkomster (2 x “hurra vi blev færdige/indflytterfest”) for familierne, møder i forbindelse med vores nye liv som jobsøgende, som det jo så pænt hedder, og bim-bam-bum så havde jeg fået et offentligt løntilskudsjob i Frederikshavn kommune.
Marts forsvandt også mere eller mindre for os, jeg har faktisk ikke rigtig nogen fornemmelse for hvad der skete, og bloggen har ikke været nogen hjælp. Et sølle indlæg blev det til. Jeg tager det som et tegn på at jeg havde travlt og at den stress jeg opbyggede under min afgang nok ikke rigtig var ude af kroppen endnu.

April havde gemalen fødselsdag og jeg fik faktisk slet ikke blogget. Vi holdte en dejlig påskefrokost med vores venner. I april fik vi også vendt vores liv på hovedet da vi fandt ud af at jeg var gravid – det var helt fantastisk og en lykkelig tid, jeg strålede og svævede på en lille sky. Desværre varede det kun til midt i juni, hvor det lige pludselig var en ny realitet vi skulle forholde os til. Dette var første skridt i en hård sommer, som udløste et hårdt efterår for os begge.

Sommeren var hård, men samtidig også en dejlig tid! Vi havde jo fantastisk vejr og boede lige pludselig tæt på stranden, så det blev til mange ture på cyklerne, med vuffen i cykelkurven, ned og gå en tur på stranden, soppe lidt og nyde livet. Vi havde ingen ferie at slås med, istedet flexede jeg ud hver fredag i juli og august som vi brugte på ture ud i sommerlandet. Vi nød livet, sommeren og hinanden og jeg husker turene som fantastiske. Især turen til Løkken, hvor vi på den dejligste sommerdag spontant kørte på stranden og nød et par timer med høj sol og feriestemning.
I juli var jeg med i Danmarks bedste livret på TV2 Fri. Hvor jeg var en af de seks udvalgte der var med i delfinalen. Jeg var super stolt over at kokkene roste min mad, og synes den var så god at jeg var blandt de seks bedste! Knap så stolt var jeg da det blev sendt, det var forfærdeligt at se sig selv i tv.. Kan ikke anbefales.

1. september blev mit løntilskud til en projektansættelse og jeg var pludselig ikke en del af de arbejdsløse mere. Jeg elsker min arbejdsplads, jeg har fantastiske kolleger og har endnu ikke været træt af at skulle på arbejde. Samtidig startede gemalen i et privat løntilskud, hvor han blev lovet job bagefter – fremtiden så lys ud. Dog var september og oktober hårde at komme igennem, heldigvis havde vi allerede i foråret købt en miniferie til Sønderjylland. Det var lige hvad vi havde brug for, og vi havde en fantastisk ferie, hvor vi bare kunne hygge os.

Da vi kom hjem fra ferien, var vi begge udhvilede og klar til at angribe hverdagen igen, desværre gik der kun en uge, før gemalen blev opsagt fra sit løntilskud – firmaet havde ikke flere penge. Det var et slag lige direkte i ansigtet, og det skrøbelige overskud vaklede. Men vi kom igennem det, heldigvis sank gemalen ikke ned i modløshed, men begyndte at beskæftige sig med sin nye side Nordsmag.dk – der gerne skal ende som en opskriftsamling – det er jo mest ham og ikke mig, der laver mad herhjemme.

I november så tingene lyse ud overskuddet vendte tilbage og jeg begyndte at se frem mod jul. Der blev også overskud til at lave en del “forjuls indlæg” med hvilke forventninger jeg havde til hvad vi skulle i december. Helt så meget blev det ikke til, december forsvandt for os i år. Jeg fik ikke bagt så meget som jeg troede jeg skulle, jeg fik ikke lavet konfekt så tidligt som gemalen syntes jeg burde, jeg kom ikke igennem samtlige julefilm – julekortene kom ud lige inden jul og slet ikke til alle dem jeg havde tænkt skulle have dem, det må blive til næste jul. Til gengæld havde vi en skøn jule-hygge-tur til Göteborg, fik julehygget med nogle veninder, taget til et par julefrokoster og ikke mindst holdt vores første juleaften hjemme – forhåbentlig bliver det ikke den sidste.

Nytårsaften forløb rigtig godt – der følger et indlæg med nytårsmaden. Nu skal hverdagen bare igang igen. Jeg arbejder hjemme i dag, og tager på arbejde igen i morgen, en kort fredag er en blid start efter juleferien.

Det var vores år – i de store træk. Jeg kommer nok ikke udenom at jeg stadig synes at 2013 var et hårdt år, på det psykiske plan, men det går i den rigtige retning – lige som dagene bliver lysere, bliver mit humør også. Jeg håber på at kunne lægge det gamle år bag mig og at 2014 bringer en masse gode ting med sig.

Godt nytår til jer alle derude – jeg håber I er kommet godt ind i det.