Månedsarkiv: april 2014

En køkkenhave dukkede op

30. april, 2014

Ugen før påske startede vi det store projekt der hedder køkkenhave – skjult under en en masse grønt fandt vi jord – og rødder, massere af rødder.

I starten af projektet så det sådan ud

Efter flere dages hårdt arbejde med kultivator og rive, skuffejern og rive og til sidst en greb og håndkraft fik vi fjernet 4-5 trillebørefulde skvalderkåls rødder – blandet med lidt brændnælderødder og mælkebøtter. Herefter besluttede vi os for at nu var haven så “ren” som den kunne blive i denne omgang – utålmodigheden efter at få nogle frø i jorden var STOR!

En gang “spaghetti-rødder”

Og så var det ellers bare at komme igang med at få frø, kartofler og løg i jorden.  Vi havde besluttet os for at der ikke skulle så meget i jorden i år – vi skal ligesom lige igang, men det har grebet om sig og har nu sået blandt andet fire forskellige typer salater.

Ud over gemalen havde jeg tre aktive hjælpere – vuffen, lillemanden (mine forældres hund) og min lillesøster – der var en noget mere aktiv hjælper end hundende.

 

Vuffen tjekkede lige jordkvaliteten – tror den blev godkendt.

 

Svip, svap, svup og så var køkkenhaven sået til. Der blev fundet mange pinde og bundet meget snor op for at kunne følge rækkerne. I dag fandt jeg de første løg toppe (salatløg og skalotteløg) og så er det ellers bare at vente – og håbe på at den der nattefrost bliver væk…. Langs kanterne er sået morgenfruer, der skulle være gode at have i køkkenhave, og om ikke andet pynter de så fint.

I dag kom der styr på drivhuset, en squashplante og 6 forskellige tomatplanter – uhm det bliver så godt til sommer.

Inde i huset er der også ved at ske ting og sager, et halvt gulv er blevet lagt – af de lækreste gulvbrædder hentet i Aalborg hvor de havde ligget i et hus fra 1938 – og vi fik dem bare for at hente dem. Det går overraskende godt med at få lagt gulvet og jeg føler mig meget stolt over at en arkitekt faktisk godt kan finde ud af lidt håndværk – i samarbejde med gemalen naturligvis. Det er ikke helt færdig endnu, mest af alt fordi jeg brugte søndag i et forfærdeligt allergianfald – birk er noget forfærdeligt noget, ingen ting hjalp, ud over at blive inde for lukkede døre og vinder, men det er nu så trist i sådan et dejligt vejr. Så stille og roligt kom vi igang med gulvet, vi skulle gerne få det færdigt i løbet af den her uge. Så mangler der bare noget vægbeklædning og lidt maling og så skulle vi gerne være klar til at møblere og slappe lidt af i haven også – håber jeg.

 

 

 

Gulerodscupcakes

24. april, 2014

Man skal holde hvad man lover – og jeg lovede at komme med en opskrift på de her gulerodscupcakes. Så den følger her

I og for sig er det bare et spørgsmål om at udvælge sig sin favorit opskrift på gulerodskage og så komme i muffinforme frem for i en bradepande/springform eller hvad man nu plejer at bruge. Har man ikke lige en favorit opskrift, kan den her anbefales:

Gulerodscupcakes
12 stk.

 • 150 g mel
 • 2 tsk bagepulver
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk vanilje sukker
 • 1/4 tsk allehånde
 • 2 æg
 • 150 g brun farin
 • 1 dl olie
 • 250 g gulerødder (revne)

Æg og sukker piskes sammen til det er luftigt. Mel, bagepulver, kanel, vaniljesukker og allehånde sigtes i og vendes sammen med æggemasse og olie. Til sidst tilsættes gulerødderne og dejen kommes i smurte forme – med mindre det er papirsforme.

Bages ved 180 grader i 25 – 30 minutter. Sættes til afkøling på en bagerist.

Imens laves toppingen

 • 2 spsk flødeost – endelig ikke den fedtfattige!
 • ca. 4 spsk flormelis (efter smag)
 • Evt. farve

flødeost, sukker og farve piskes sammen – skal piskes godt, så blandingen bliver lækker og luftig – juster sødmen med mere sukker eller mere flødeost.

Toppingen smøres eller sprøjtes på kagerne alt efter hvor pyntesyg man er. Jeg er ikke så fantastisk pyntesyg – et enkelt og smagfuldt resultat er det jeg går efter, det går bedre i spænd med mine overbevisninger og min æstetik.

Kagerne er super lækre, smagfulde og saftige – kan klart anbefales.

 

 

 

Pip Gok Påskeplim

22. april, 2014

Plimplimmelim – så er påsken ovre, alt for hurtigt hvis man spørger mig – men en trøst er det da at da vi havde fri drønede solen afsted fra en (næsten) skyfri himmel og satte termometeret på himmelflugt (igen næsten) – nu hvor dagen har skulle foregå bag computerskærme og skrivebord, er himlen skyet til og solen kæmper for at komme igennem.

Påsken er blevet brugt i kolonihaven med byggeprojekt for gemalen, svoger og svigerfar, og lugning af hækkanter, opsætning af hegn og ikke mindst “projekt køkkenhave” der, før vi kan få den sået til, skal renses for skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter – de kan selvfølgelig godt spises, men vil ærligtalt hellere have gulerødder, ærter og kartofler.

“Projekt Køkkenhave” har stået på i flere dage, først med en kultivator og rive, derefter med skuffejern og rive og planen er til sidst med en greb og håndkraft. Mange mange trillebøre læs er kørt væk – og der mangler stadig nogle stykker. Vi slipper nok aldrig af med skvalderkålen – men vi giver ikke op uden kamp! Som en bonus kan jeg mærke at havearbejdet er godt for min “kontorkrop” – så det kan bare komme an det skvalderkål, kan det!

 

En tur i “planteland” er det også blevet til – tomatplanter, krydderurter, squash og artiskok er indkøbt, diverse frø ligger klar til at blive sået – så vi håber på et godt udbytte. Vi gik igang med drivhuset, men er holdt lidt tilbage af at der står et helt gulv derinde, som lige skal lægges inde i huset, før vi rigtig kan få gjort drivhuset klar – men det hjælper da på det.

 

Lidt påskehygge er det også blevet til – i går hold vi den årlige påskefrokost for vennerne. Vi rykkede dog frokosten til aften og startede sidst på eftermiddagen i kolonihaven med lidt “påskecupcakes” – gulerodskage med flødeostetopping – med lidt gul farve i for at gøre dem påskede – opskrift følger.

 

Selve påskefrokosten var helt klassisk – det store kolde bord. Til at slutte af med fik vi lidt påskeæg med marcipan og nougat dybbet i 70% chokolade – mums! Jeg synes godt nok at det der med at lave konfekt er r**sygt – det smager bare så dælens godt… dum sammensætning – rigtig dum sammensætning.

 

Som man kan se er de ikke sønderligt pæne – men de smagte da meget godt.

Også lige lidt påskestemning til at slutte af på.

 

Jeg håber I er kommet godt ind i den nye uge – den når jo knap at komme igang, før den er slut igen.

Altså vi spiser jo stadig…

14. april, 2014

Det er ikke fordi bloggen vælter over med madopskrifter for tiden – jeg ved snart ikke om jeg kan tillade at kalde mig en madblog mere… Men jeg trøster mig ved tanken om at jeg – tilbage da jeg startede bloggen – valgte at give den undertitlen “en glad amatørs puslerier” for det er nok mere dækkende end hvis jeg havde kaldt den et eller andet madrelateret.

Jeg går stadig op i mad, kager, brød og søde sager – men i løbet af det sidste år, har lysten til at gøre andre ting end lige at gå i køkkenet nok været større. Jo vi spiser stadig og jo der bliver lavet kage, men hvor jeg før pludselig kunne få en god idé og så kaste mig over den, er jeg nu mere idé tømt og bruger lang lang tid på at finde ud af hvad jeg har lyst til at lave.

Måske er det bare et udtryk for at interesser ændre sig. Jeg kan se det på de blogs jeg følger med på (hvilket også er blevet mindre i det sidste års tid) – der kommer flere og flere indretningsblogs og madblogs skimmer jeg bare lige igennem – gider knap læse opskrifterne, er mere interesseret i hvad folk ellers går og laver.

Og det er måske også det der kommer til udtryk på min blog. Jeg har mere lyst til at fortælle om hvad der sker omkring mig, end at skrive en laaaaang lang opskrift – så hellere krydre med lidt gode opskrifter ind i mellem, sammen med krea projekter, haveliv og hvad der nu ellers kan være.

Grænser min blogs sig så til at blive useriøs? tjah måske, men det ligger jo heldigvis folk frit for om de vil læse med. Jeg sætter stor pris på at der er nogen der har lyst til at læse med i mine små skriblerier, men jeg blogger i det store hele mest for min egen skyld og fordi jeg har lyst. Jeg vil derfor ikke stille krav til mig selv (i hvert fald ikke lige nu) om at der skal blogges mindst en gang om ugen og at der skal indgå opskrift i hvert blogindlæg – eller noget i den stil. Når lysten kommer, så blogger jeg. Det er ikke noget jeg skal profilere mig på, tjene penge på eller noget som helst andet – det er et hyggeprojekt, som får mere eller mindre opmærksomhed, alt efter hvor meget jeg ellers har mellem ørene.

Lige for tiden synes jeg at der er nok at lave, har indtil flere småprojekter der ligger og venter, ting jeg gerne vil lave men som tiden bare ikke er til – så de må vente, til tiden pludselig er der. Så håber jeg den dukker op…

I weekenden fik jeg syet nye puder til vores nye sofa, har fået mig en smuk gammel symaskine af en kollega, den kan sy lige ud og zig zag i tre bredder og det er cirka det – men den er solid som ind i h****** og mine evner inden for syning rækker alligevel ikke længere. Men det er lykkedes mig at lave tre fine puder, en endda med selv betrukne store lækre knapper (en første for mig) og med lynlås i alle tre (også en første for mig – plejer at snuppe de nemme løsninger med at sy bindebånd i eller at lade mor gøre det) så jeg er ganske stolt af mine puder – så stolt at I da lige skal have et billede af dem.

 

Nu har jeg tre små udtræksborde i teaktræ stående, der skal have lidt damagecontrol inden de skal agere sofabord og det gamle kan ryge i kolonihaven, et par bakker der skal males og deles ud til dem der vil modtage dem, noget garn der skal blive til en kjole og noget mere garn jeg skal lege lidt med til et eller andet hyggeligt. Derudover er der jo lige et kolonihavehus der skal blive menneskelig at se på og være i, en køkkenhave der skal såes til og ikke mindst nogle kanter ved hækken der skal luges og trimmes så de kommer op at spille som de andres.

Heldigvis er det jo alle ting jeg gerne vil gøre, så mon ikke det lykkes på et eller andet tidspunkt – og det jeg ikke når, overlever jeg nok også.

Håber I har en god aften derude – jeg vil slutte af med en lille påskehare vores kolonihave gemte på – det er helt ærgerligt at den snart bliver pakket ind af beklædning – jeg må printe billedet og hænge det op derude.