Månedsarkiv: maj 2014

Hveder

14. maj, 2014

Jeg bager hveder hver år, det er nok lidt en tradition jeg har taget med hjemmefra – de købte smager bare ikke helt lige så godt som de hjemmebagte, men sådan er det vel så ofte – er det ikke?

Opskriften jeg bruger er den min mor altid har bagt efter – intet nyt under solen, men nogen ting ændre man bare ikke på: julemiddagen og hvedeopskriften! Jeg kan godt se det sympatiske i at lave dem grove, langstidshæve dem, på spelt og alverdens andre gode ideer, men “you don’t mess with the hveder!” som gemalens så fint udtrykker det. Så her er altså vores opskrift

Hveder – 30 stk

  • 100 g gær
  • 90 g sukker
  • 120 g smør
  • 3 tsk salt
  • 6 dl vand

ca. 1 kg hvedemel

Opløs gæren i vandet (skal være lunt) tilsæt sukker, smeltet smør og salt inden melet blandes i. Det kan være en fordel at komme lidt mel i inden saltet, der kan gå ind og slå gæren ihjel.

Ælt godt og grundigt og sættes til at hæve til dobbelt størrelse.

Form dejen til 30 boller, som sættes tæt på i en bradepande, hvorefter de skal hæve i en halv time.

Bages i nederste rille ved 225 grader i 10 minutter og herefter ved 200 grader i 10 minutter.

Inden hvederne serveres, skæres de i halve og ristes let. Spis dem med smør – det er og bliver bedst (selvom jeg selvfølgelig aldrig skal gå af vejen for en skive ost)

Bededagsferien står på konfirmations i Vejle fredag og ellers kolonihaven. Hvis vejret bliver som de lover, tror jeg vi skal have gang i det store hakkejern, køkkenhaven trænger til en tur.

Havestatus

12. maj, 2014

Det begynder at gå stærkt i den lille kolonihave. Køkkenhaven spirer, træerne blomstrer og bærbuske er begyndt at sætte fine små bær – det er fantastisk at se hvordan det hele pible frem, der er sket noget for hver dag man kommer derud. Her følger lidt billedspam fra i går

Smukt paradisæbletræ – tror vi nok, nu ser vi hvad der dukker frem til sommer/efteråret.

Fine fine æble blomster

Busken her fandt vi opgravet mellem haveaffaldet – vi prøver at se om den klarer den.

Broccolispirer – spændt på om det bliver til noget

Godt med tomatplanter er det blet til – tagetes blomsterne skulle være “nytteblomster” at sætte sammen med tomatplanterne.

Og så lige til sidst en lille frø – eller tudse? Jeg er ikke så biologisk at jeg helt kan artsbestemme den…

Med alt det regn der er kommet har det så vist sig at er plaget af dræbersnegle…. Så nu går vi snegleture bevæbnet med spade og “a sharp stick” så de bliver hakket og spiddet fra en side af – så må vi se hvem vinder, os eller sneglende…