2014/05/14

Hveder

Jeg bager hveder hver år, det er nok lidt en tradition jeg har taget med hjemmefra – de købte smager bare ikke helt lige så godt som de hjemmebagte, men sådan er det vel så ofte – er det ikke?

Opskriften jeg bruger er den min mor altid har bagt efter – intet nyt under solen, men nogen ting ændre man bare ikke på: julemiddagen og hvedeopskriften! Jeg kan godt se det sympatiske i at lave dem grove, langstidshæve dem, på spelt og alverdens andre gode ideer, men “you don’t mess with the hveder!” som gemalens så fint udtrykker det. Så her er altså vores opskrift

Hveder – 30 stk

  • 100 g gær
  • 90 g sukker
  • 120 g smør
  • 3 tsk salt
  • 6 dl vand

ca. 1 kg hvedemel

Opløs gæren i vandet (skal være lunt) tilsæt sukker, smeltet smør og salt inden melet blandes i. Det kan være en fordel at komme lidt mel i inden saltet, der kan gå ind og slå gæren ihjel.

Ælt godt og grundigt og sættes til at hæve til dobbelt størrelse.

Form dejen til 30 boller, som sættes tæt på i en bradepande, hvorefter de skal hæve i en halv time.

Bages i nederste rille ved 225 grader i 10 minutter og herefter ved 200 grader i 10 minutter.

Inden hvederne serveres, skæres de i halve og ristes let. Spis dem med smør – det er og bliver bedst (selvom jeg selvfølgelig aldrig skal gå af vejen for en skive ost)

Bededagsferien står på konfirmations i Vejle fredag og ellers kolonihaven. Hvis vejret bliver som de lover, tror jeg vi skal have gang i det store hakkejern, køkkenhaven trænger til en tur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *