Månedsarkiv: juni 2014

Et pift til min barndoms “legeborde”

30. juni, 2014

For nogle måneder siden fik købte i dyre domme vi ny sofa. En riiiiiigtig flyder – jeg havde godt nok ønsket mig en lille smart en, men med 2 x sofadyr + 1 hund ville sådan en ikke rigtig leve op til vores hverdag… Så en flyder blev det altså, og når det nu skal være – så synes jeg faktisk at vi fandt en rigtig fin en af slagsen.

Nå men nok om sofaen, den skulle egentlig bare med, for at fortælle at med den nye sofa duede det sofabord vi havde ikke rigtig længere – det fyldte for meget, var en forkert stil og trængte i øvrigt også til at blive frisket lidt op. Da jeg på et tidspunkt stod og kiggede på sofaen + bord, kom jeg til at tænke på nogle borde jeg havde i legehuset som barn, 3 teaktræs udtræksborde, som jeg havde set på mine forældres loft for et års tid siden. Jeg ringede til min mor og spurgte om de ikke havde et stort behov for lidt mere plads på loftet – og til mit held så var det lige det de stod og havde (eller også ville hun bare gerne gå af med de 3 små borde).

Bordene var ret slidte, de er trods alt blevet brugt til legeborde i mange år, så de trængte til en opfriskning. Bordpladerne fik en gang spærrende grunder, inden mange lags højglans maling, tonet i 3 forskellige nuancer af blå. Det tog lang tid, da jeg bare havde købt en bøtte hvid maling og så tonede den. Det betød at jeg kun kunne male et bord ad gangen, så med tørre tid og mange lag maling, tog det et par uger at få de tre borde færdige. Men nu er der der, og jeg synes de er blevet super fine.

Det her med at have tre små borde man sætter sammen til et er faktisk ganske smart. Ud over at jeg synes det ser lidt fint ud med de tre niveauer, så giver det også mere fleksibilitet at kunne flytte rundt på bordene som man vil.

En ny uge truer – min er dog startet meget stille ud, jeg har nemlig lagt mig syg (derfor jeg har tid til at blogge på det her tidspunkt) jeg havde det frygtelig dårligt i går, og det fortsatte her til morgen, så det måtte lige blive til en sygedag for mit vedkommende. Weekenden brugte vi på at hjælpe et par venner med at nedrive deres kolonihavehus (vi begynder stille og roligt en invasion af kolonihaveforeningen) jeg dog ikke i går – hvor dagen blev brugt i sengen med viaplay og netflix.

 

Sukkerfri citrus-kokoskage

21. juni, 2014

Jeg er blevet anbefalet at prøve at leve sukkerfrit af min dygtige akupunktør da hun plejer at have fat i den lange ende, og jeg gerne vil have den behandling jeg er igang med til at virke, har jeg taget hendes råd op og prøver nu virkelig at leve sukkerfrit.

Beslutningen var egentlig ikke så svær – jeg vidste godt i forvejen at jeg er for afhængig af sukker, og det ville være klogt af mig at skære ned, op til vores bryllup spiste jeg ikke sukker i 2 uger, så jeg vidste med sikkerhed at jeg kunne gøre det. Men der skal da godt nok tænkes lidt mere kreativt nu, hvor det er lidt mere blivende, end bare 2 uger.

Har nu levet uden sukker 11 dage, jeg havde 2 dage med “abstinenser” men ellers synes jeg egentlig ikke jeg har været så plaget af det. Jeg har fundet noget 70% chokolade med rørsukker (må jeg godt spise i små mængder, siger hun) som jeg lige kan tage et enkelt stykke af hvis det hele skulle blive for trist. Men i dag kastede jeg mig så ud i at prøve at bage sukkerfrit. Jeg har indkøbt noget flydende stevia som jeg nu eksperimenterer lidt med – jeg er ikke helt pjattet med smagen, men det er nok et spørgsmål om at dossere det rigtigt.

Opskriften her er mere eller mindre min egen, med udgangspunkt i en “almindelig” opskrift og så tilpasset til noget jeg synes virkede fornuftigt.

 • 100 g smør
 • 2 tsk flydende stevia
 • 2 æg (delt i blommer og hvider)
 • 65 g kokosmel
 • 60 g mel
 • 1 tsk bagepulver
 • korn af 1 vaniljestang
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 dl mælk

Pisk æggehviderne stive. I en anden skål, piskes smør med stevia – og æggeblommerne piskes i, en ad gangen. Bland de tørre ingredienser sammen, og pisk sammen med smør/æggemassen tilsæt citronsaft og mælk. Vend til sidst æggehviderne forsigtigt i.
Kommes i en smurt tærteform og bages ved 225 grader i 20 minutter.

 

Kagen er ret fin som den er, men jeg tror den vil have gavn af lidt frisk frugt, creme fraiche eller nogle bær i dejen måske – det må jeg eksperimentere lidt med.

Doiley-dug

6. juni, 2014

Jeg har syntes at kreaprojekterne har haltet bagud her på det sidste – og jeg har mange mange mange liggende endnu, men det er jo altid rart at have mange ideer og ting at tage sig til. Nu er et af dem blevet færdig og der kan sættes kryds ved det – hvis altså jeg havde haft en liste, hvilket jeg utrolig nok ikke har…

Projektet er denne fine lille dug ud til kolonihavehuset, der – har jeg bestemt mig for – skal holdes i de lyseblå toner (har vist en lille blå periode for tiden)

 

Ideen til denne lille dug er som sådan fostret i mit hoved – opskriften på doileys har jeg snuppet herfra og hæklet i det lækreste bomuld fra isager. Den er ikke så stor, da den bare er lavet med de tre nøgler garn jeg havde, men jeg synes egentlig ikke det gør noget – den ligger fint og pynter. Bordpladen har jeg i øvrigt selv banket sammen af nogle overskydende gulvbrædder (= meget stolt lille dame der sidder bag skærmen).

Jeg nyder stadig min ferie – det har virkelig givet et boost at holde fri fra arbejde i lidt over en uge nu, og der er stadig tre dage tilbage endnu – de skal nok gå i kolonihaven, hvis vejret bliver som de lover. Vi troede vi skulle derover i dag, men det ændrede en gang heldagsregn da godt nok lige på. Vi er så småt begyndt at kunne høste lidt derfra – i de sidste par dage har vi spist af det salat vi har fjernet for at tynde ud i rækkerne, og i går spiste vi de to første minisquash, lige små nok endnu tror jeg, de næste skal lige have lov at blive lidt større.

Selvplukkede blåmuslinger i godt selskab

5. juni, 2014

Ahhh – ferie, er der noget skønnere? Har holdt ferie i en uges tid nu, der indebar en “roadtrip” langs vestkysten sammen med gemalen og vuffen, og nu kan jeg sidde i sengen og blogge lidt og vide at hverdagen først starter igen på tirsdag – efter en (lover de) pinse med vejr lige til at gå i haven i.

Inden ferien begyndte var jeg på Sæby havn med gemalen og en ven fra HTX-tiden, for at fiske lidt (ups, der slap det ud – jeg er en lille smule lystfisker) fiskene gad nu ikke rigtig at bide (jeg tror ærligtalt ikke de var der overhovedet) så i stedet gik jeg i bedste River Cottage stil bevæbnet med en lille fiskekniv og en murespand igang med at samle nogle af alle de lækre blåmuslinger der viste sig at være der. Med stor stolthed fik jeg samlet lige omkring 900 gram – perfekt portion til to, og da gemalen ikke er til muslinger tog jeg dem dagen efter med over gaden over en til veninde hvor vi fik fremtryllet en lækker lækker ret, ud fra princippet – hvad har vi?

Retten bestod af

 • Ca. 900 g selvplukkede og rensede blåmuslinger
 • 1 løg
 • 2 gulerødder
 • 2 stængler selleri
 • 1 forårsløg
 • 1 fed hvidløg
 • Lidt smør
 • 2-3 dlvand med ca. 1 spsk hvidvinseddike i
 • 2,5 dl fløde
 • Persille
 • Dild
 • Salt

Start altid med at tjekke muslingerne, de skal være lukkede, eller lukke sig når man banker dem mod køkkenbordet, er du tvivl så kasser dem, dårlige skaldyr er ikke at spøge med.
Grøntsagerne snittes fint og svitses af i smør, herefter er det bare at hælde muslingerne i og hælde vandet over. Helt rigtigt skal det være hvidvin, men vand med en lille smule syre i kan sagtens gøre det, hvis man spørger mig.

Kom et låg på og lad muslingerne dampe til de har åbnet sig. Herefter kommes fløden i, sammen med hakket dild og persille og endelig lidt salt hvis man synes den mangler.

Så er det ellers bare at skovle lidt – hvis en musling ikke har åbnet sig skal den kasseres, så er den nemlig også dårlig.

Jeg elsker muslinger og det er simpelthen så nemt at lave noget, der smager så helt igennem fantastisk at det bare er at kaste sig ud i det. Det der næsten var det bedste ved denne ret var at vide at muslingerne var samlet kun 20 timer før vi spiste dem, på den mest miljørigtige måde, hvor kun dem der skulle bruges blev taget.

Det vil bestemt ikke være sidste gang at jeg – bevæbnet med kniv og spand, går på muslinge jagt!

Glædelig grundlovsdag til jer derude – jeg troede at vores skulle foregå i kolonihaven, men vejret er vist ikke helt med os – så måske man istedet skulle bage sig en kage – det er ved at være lang tid siden jeg gjorde det sidst.