2014/11/09

Den lille keramiker

I dag og sidste søndag var der frit lidt løb for den kreative side, der var jeg nemlig på workshop i rakubrænding.

Og hvad er rakubrænding kunne man jo så fristes til at spørge? Så vidt jeg har forstået er det en gammel kinesisk metode for keramikbrænding, der giver nogle helt utrolige farver, og farvespil. Workshoppen blev afholdt af en af de lokale kunstnere som gør sig i den slags.

Sidste søndag stod den på formgivning og sammenklaskning af ler, sidst jeg gjorde det var vist i hmm… folkeskolen tror jeg. Det var ret sjovt at prøve igen, og helt terapeutisk faktisk. Flere gange gled sig ind i en helt utrolig ro, hvor alt andet end min lille klump ler blev lukket ude.

I dag stod den så på farvesætning og brændning. Med raku er det lidt et spil hvordan det kommer til at se ud, for brænding, vejr og glasur på de andre ting kan have indflydelse på tingene. Det gjorde fx at to ting jeg havde malet helt ens kom til at se vidt forskellige ud, fordi de blev brændt i hver sin brænding.

Brænding af raku foregår ved at de glaserede ting bliver sat i en såkaldt rakuovn der varmes op til et par tusinde grader, når de så er helt rødglødende kommes de over i en tønde med savsmuld, hvor de så skal stå og køle af. Endelig kommes de i en spand vand for at køle helt af og så kan man tage sit lille værk i betragning. Det der, før det kom i ovnen, var hvidt og med svage grå og blå farver, er flere nuancer af blå, kobber, sølv, guld osv. En meget fascinerende proces, med en vis portion af spænding. Ikke bare kan farverne varierer helt vildt, der er også rimelig stor risiko for at tingene kan sprænge inde i ovnen, pga. den enormt høje temperatur. Mine ting klarede heldigvis frisag, så med en helt barnlig glæde og stolthed kunne jeg, da jeg kom hjem, fremvise den ene smukke sag efter den anden, til gemalen.

Mine små kreationer inden glasur og brænding

“Troldmandens værksted” – et udvalg af skønne farver.

Klar til brænding

Et kig ned i den varme ovn

En rødglødende skål på vej fra ovnen til nedkøling

Nedkølet, renset og færdige – billedet giver slet ikke refærdighed til farverne, men fornemmelsen er der da.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *