2015/04/08

Det søde haveliv

Kolonihavesæsonen er for alvor ved at bide sig fast nu. Selvom det hele stadig kun lige er på nippet til at blive til noget, har vi alligevel haft nok at give os til, med at få haven forårsklar.

Gemalen og mindste søsteren igang med at angribe et stykke hæk der skulle flyttes, under overvågning af min onkel og tantes hund, som mine forældre passede. 

Der er blevet hakket, revet, gravet og ikke mindst fræset, i løbet af påsken og i dag er frøene kommet i jorden, ganske vist “bare” i æggebakker herhjemme på spisebordet til forspiring – men det er det første – vigtige – skridt på vejen til en lækkerheds sommer med friske grøntsager fra egen avl.

Æggebakker fyldt med alle mulige spændende frø.

Kartofler lagt til forspiring – her er jeg vist en anelse bagud.

Vi føler i det hele taget at vi har et godt forspring i år. Sidste år var der et (meget) råddent hus der skulle rettes op på, og flere hundrede kilo (sådan føltes det i hvert fald) skvalderkål der skulle op af jorden før der var noget der hed køkkenhave. Dertil var vi ikke så forberedte på det der forspiring, fordi vi reelt ikke vidste hvor meget køkkenhave vi ville have klar, så det hele blev bare sået på stedet og så blev der krydset fingre.

I år, er køkkenhaven ikke bare skvalderkålsfri, den er gødet (og fræset af en ivrig gemal) og faktisk også nu udvidet, frø-inkøbet blev planlagt i vinters og bestilt fra frøbutikken.dk (indlægget er ikke sponsoreret) hvor udvalget af frø var lige efter vores hjerter. Så der blev bestilt godt og bredt og vi forsøger os med alt fra hjemmesåede tomater (af 6 forskellige slags), borlotto bønner, lilla radisser, røde gulerødder, limegrønt blomkål og flere andre ting. Frøene herfra er lidt dyrere, end dem man køber i supermarkedet, men det er faktisk ikke så galt – og så er de fleste fra gamle sorter og – så vidt vi kan se – ikke genmodificeret sådan at der ikke er spirekraft i de frø man selv samler i sensommeren. Så faktisk er det en investering vi har lavet.

Så fint var frøposerne indpakket

Med en lille hilsen – en pose med habanero chili’er som nu også er sået, til at komme i drivhuset

Vores stabel af frøposer

Et eller andet sted kan jeg godt synes det er lidt ærgerligt at vi er så godt forberedte i år – jeg elskede vores “happy-go-lucky” havestil sidste år hvor vi bare kastede os ud i projekter og så måtte vi se om det gik. I år er det hele mere overvejet og korrekt – jeg ved godt at det er den smarte måde, for at få mest ud af sin have, men alligevel – der var bare et eller andet over bare at kaste sig ud i det ene projekt efter det andet, uden nogen idé om det ville gå godt eller ej. Det skal nok passe at køkkenhave fejler i år, hvor vi rent faktisk har fået den planlagt. (her taler vi ned til mindste detalje, men optegnelse over hvad der skal plantes hvor, for at udnytte de “nyttige-naboer” inden for planteverdenen.)

Men der er ingen tvivl om at kolonihaven har en stor plads i vores liv, meget større end jeg egentlig have kunne forstille mig. Det er blevet vores frirum og store fælles hobby, det vi glæder os til at skulle ud til i weekenden, lige for tiden noget af det vi snakker mest om og gerne fortæller om alle der gider (og måske ikke gider) at lytte. Så da gemalen havde fødselsdag her i lørdags, var det da klart at lagkagen skulle pyntes med kolonihaven.

Det kunne være gjort smukkere, men ingen var i tvivl om hvad det var – og så smagte den godt, hvilket jo nu engang er det vigtigste.

“kolo-lagkage”

Jeg håber I alle er kommet godt over påsken, jeg tror snart turen går i skoven for vuffen og jeg, det fine vejr trækker i os kan jeg godt mærke.

 

2 tanker om "Det søde haveliv"

  1. Lyshårede

   Tak tak 🙂
   Ja af hvad jeg har læst mig frem til så burde de bare kunne sættes i jorden, men er måske lidt længere tid om at blive nedbrudt.
   Det er lidt et eksperiment – så vender nok tilbage når jeg ved hvordan det spænder af 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *