Månedsarkiv: maj 2015

I pinse solens dans

26. maj, 2015

Egentlig har jeg aldrig helt fundet ud af hvad det der med at pinse solen danser går ud på – men solen skinnede i pinsen og det er egentlig godt nok for mig.

Vi udnyttede solskinnet til at tage et godt nap i haven blandt andet med udplantning af georginer og udnyttelse af den første høst rabarber. Vi har to planter, den ene blev sat i efteråret og den anden her midt i foråret – så de er lidt små endnu og udbyttet var lille, men delikat.

Rabarberne blev spist i haven – kogt til en kompot over gasblusset, og lagt på den medbragte marengsbund jeg havde bagt fredag og til sidst toppet op med letpisket fløde – sat med en ske, fordi sprøjtepose og tyller ikke er noget vi har i kolonihaven.

Det meste havearbejde blev udført lørdag, søndag tog vi en lille tur derud, mest for at nyde solen lidt og så for at hente krydderurter og blomster til aften. Der fik vi nemlig besøg af et par venner til en rundtosset kylling, aspargessuppe af nyplukkede asparges og ikke mindst mit første forsøg på en Gateau Marcel. Ved egentlig ikke hvorfor jeg ikke har lavet sådan en før, det er ret nemt og den er ret så lækker. Jeg lavede rysteribs af ribs fra fryseren fra sidste år, og en rabarberkompot (mere) til, for at give lidt syrlighed til den ellers fuldfede kage.

2. pinsedag gik en tur til Hals, af østkystvejen her fra Sæby, og ellers på langs på sofaen med Game of Thrones og en film, nem aftensmad og bare afslapning.

Vores smukke træ lige midt i haven der viser sig fra sin skønneste side lige i denne tid

Projekt tomatplanter

22. maj, 2015

Vi besluttede os i år for selv at så tomatplanter, fordi vi gerne ville have alle mulige underlige sorter – alle med forskellige farver og former.

Vi kom nok lidt sent igang, og så gik væksten lidt i stå fordi jeg gik og ventede på at de skulle blive bare lidt større inden jeg plantede dem om, det ironiske var så at det blev de først da jeg gav op og plantede dem om. Så ved jeg da det til næste år.

Så nu begynder der at ske noget, og jeg er sikker på at vi nok skal få tomater i år

Røde, gule, grønne og sorte tomater er der til her, runde, ovale og pæreformede – det skal nok blive godt.

Har også rigeligt, så skal nok have fundet nogle aftagere til dem. De første 3 planter allerede givet væk, og flere er lovet ud.

Jeg har også fået tomatplanter – af min farmor, der er lidt mere rå til det der med at få dem dyrket frem, så de er allerede ret store nu.

Jeg ser frem til en sommer fyldt af velsmagende tomater – også selvom de måske bliver lidt forsinkede for mit vedkommende i år.

1 lap, 2 lapper, 3 lapper 4…

11. maj, 2015

Der er noget rolig og afslappende ved at hækle lapper, bare gentage det samme mønster igen og igen, med mange fix-punkter for hver gang en lap er færdig.

Og så er de så hyggelige og kolonihaveagtige – så da vi af svigerforældrene fik en kurvesofa der komplimenterede vores kurvestole derude, så jeg straks yndige hynder for mig – og da den medfølgende hynde til sofaen ikke just var en skønhedsåbenbaring og dem til stolene ikke eksisterende (jeg smed nogle meget jordslåede og ulækre nogen ud sidste år da vi overtog haven) var det oplagt.

Så jeg gik igang med at hækle lapper:

Hæklede lapper

Hovedprincippet for kolonihavens interiør er at det helst skal være gratis (eller næsten gratis). Hynderne her er lavet af garn overtaget fra svigermor og stof fra de aller første gardiner (der senere er blevet omsyet og senere endnu kasseret) vi havde i soveværelset lige som vi flyttede hjemmefra.

Mønsteret til lapperne fandt jeg på pinterest, og måtte oversætte fra engelsk – så efter et par mislykkedes forsøg virkede det – og så var de faktisk ret enkle at lave.

Til designkenderne: NEJ! man kan ikke have andet end en stelton thékande i sin kolonihave! … Faktisk er den forvist derud til, fordi det er umuligt at hælde af den uden at have thé over det hele, men det gør ikke helt så meget at den spilder derude.

Sådan ser vores lille sofaarrangement i haven ud – komplet med skidt på gulvet (der var lige blevet slået græs) og langt fra færdige vægge. Planen er at lade bræddevæggen være, som en “mega-sættekasse” og så skal de resterende beklædes og males (og *host* spartles – gips er ikke den bedste løsning til skæve huse – men! det var gratis!)

Jeg håber at sofaen og den anden stol også kan blive malet, svigerfar skal bare lige have tid, til at sprøjte dem over – og intet i kolonihaven er forjaget, tingene tager sin tid og hvad vi ikke når i år, når vi (måske) næste år.

Kanelgifler

7. maj, 2015

I weekenden havde vi besøg af mindstesøsteren, der er stor comedy-fan, så på et tidspunkt faldt hun (og jeg) ned i sofaen og så et show med Simon Talbot. Det resulterede i mange citater derfra den følgende dag, blandt andet omkring “mushy gifler” – og efter at have sagt det tilpas mange gange, blev vi enige om at der simpelthen ikke var andet for end at bage sådan nogen. Som sagt så gjort – en opskrift blev fundet og vi kastede os ud i opgaven.

opskriften fandt jeg her og den kan klart anbefales. Jeg fulgte den faktisk mere eller mindre slavisk  – men kan godt se at mine ikke er blevet helt lige så pæne.

Dej

  • 50 g gær
  • 1 dl mælk
  • 1,5 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 æg
  • 100 g smør
  • 300 g mel

Fyld

  • 60 g smør
  • 60 g brun farin
  • 1 tsk kanel

Opløs gæren i mælken. Smulder mel og smør sammen og bland med sukker og salt. Tilsæt mælk og æg og ælt sammen. Dejen skal være klistret, men ikke hænge fast. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Imens laves fyldet meget enkelt ved at spise smør, farin og kanel sammen til en lys masse.

Når dejen er hævet, deles den i 2 og rulles ud til to rektangler (ca. 20 x 50 cm) fyldet fordeles og dejen rulles sammen. Skæres i stykker af ca. 2 cm og sættes på en bageplade til efterhævning (cirka 15 minutter) Pensel giflerne, med hvad du har, jeg brugte kærnemælk, og bag dem i 10-15 minutter ved 200 grader – det er vigtigt de ikke får for meget, så bliver de bare tørre og kedelige.

Skal de være “mushy” er det bare at smide dem i en plastikpose og lade dem ligge lidt – så bliver de helt rigtige.

Godt smagte de – faktisk forsvandt hele den portion vi bagte samme eftermiddag da vi tog i haven (og arbejde hårdt!) Jeg er ikke helt sikker på hvad EU-direktivet siger om mængden af kanel, men jeg tror vi fik vores mængde for den dag.

Det er også utrolig nemt at få dem spist hurtigt – altså de smager jo godt, men også mest fordi de lige er mundrette i størrelsen – og kan spises efter Dirch Passer metoden “hug-stik-og tag til fange”