Kategoriarkiv: arkitekt

Ude af huset

27. september, 2015

Jeg har haft nogle dage ude af huset. Torsdag morgen pakkede jeg den lille hvide og kørte mod Farsø, for at tage på tur med de nye kollegaer. Vi skulle teambuilde ude i naturen, lidt uden for Farsø. Dagen stod blandt andet på at løfte kollegaer gennem “edderkoppespind” af reb, lede folk på rette vej via walkie talkie og (ikke mindst) at køre i 70 meter lang svævebane over en gammel grusgrav.

Kort og kompas i skoven

Aftenen stod på god mad, vin og bål i en kæmpe tipi – til langt ud på natten. Super hyggelig aften der endte i bedste lejr stil i rundkreds rundt om bålet, med Carl-Mar sange og masse af latter.

Bål i tipien bragte lejrstemningen til turen

Natten tilbragte jeg ude i skoven i min gamle sovepose i en hængekøje. Det var SÅ hyggeligt at ligge der og vågne op til fuglefløjt (og regndråber) og kigge lige op i trækronerne – så kan man sagtens leve med at det var lidt koldt. Godt nok vågnede jeg op i løbet af natten og tænkte “NU falder jeg ned!” pga. lyden af en snor der gav sig – men jeg blev hængende, hele natten.

Fredag nåede jeg at være med til det meste af formiddagens program, inden jeg hastede videre til Aarhus – for at mødes med alle de andre restaurerings arkitekter, til vores årlige arrangement som jeg sidder i bestyrelsen for.

Der stod fredagen først og fremmest på gensynsglæde men også oplæg om hvordan kulturarven forvaltes ude i kommunerne. Til aften stod den på god mad og vin (igen) hygge og snak om alting og ingen ting.

Natten til lørdag tilbragte jeg hos min bror, der var så sød at lægge luftmadras til at jeg kunne overnatte der, det nu praktisk med familiemedlemmer spredt lidt over det hele. Jeg udnyttede hans gæsfrihed på det groveste og tog tidligt derfra igen lørdag morgen, for at tage med de andre arkitekter til Fredericia.

Fredericia set fra oven

I Fredericia fik vi gået (meget) og set på det fantastiske arbejde de har igang med at give fondsmidler til facaderenoveringer i midt byen – som kan bringe historien og skønheden tilbage til bymidten.

Skøn bygning i Fredericia

I dag er dagen gået med lidt afslapning og hjemmehygge. Gemalen tog i skoven for at kigge på noget brænde, så til eftermiddag tog vuffen og jeg en nybagt kage under armen og tog ud til ham – hvor vi kunne nyde skovens dybe stille ro og det gode vejr. Vuffen havde en fest og vi fik snakket lidt med gemalens fætter, hans kæreste og deres søn. Nu står maden og simre ude i køkkenet og vi har sat “forever” igang mens den står på lidt ost og kiks og lidt mere sofa hygge.

 

Et lille skridt mere på vejen

20. november, 2014

For noget tid siden skrev en af mine “medarkitekter” om kompetencejakken, og da jeg i går iførte mig min sorte habitjakke og professionelle ansigtsudtryk (måske især for at dække over den indre kamp min krop havde med nogle yderst nervøse sommerfugle) kunne jeg ikke lade være med at sende hende en kærlig tanke og håbe på at min “kompetencejakke” også kunne være behjælpelig.

I går gik turen nemlig nord på, så langt nordpå som man kan komme faktisk, til et arrangement i Skagen Lokalhistoriske forening, hvor jeg havde lovet at komme og fortælle lidt som Skagens arkitekturhistorie og tage en snak om problematikker og fremtidsudsigter. For lidt over en måned siden lavede jeg en byvandring i Skagen om byens historie og arkitektur, og her skulle næste skridt på vejen til at blive en “rigtig” arkitekturformidler så komme, sidst var jeg spændt, denne gang var jeg bare nervøs – for de mennesker der kom i går – de ved noget om tingene.

Men det gik jo godt, en fin lille time med en god snak, vi var dejligt enige om tingenes tilstand, hvad var skidt og hvad var godt – og jeg kunne hurtigt mærke at jeg ikke behøvede at være helt så berøringsangst omkring problematikkerne som mit forarbejde havde været – det er et følsomt emne, og nogle gange må man mærke på folk om man skal pakke det pænt ind, eller om man bare kan give den hele armen.

Bagefter fik jeg snakket noget med nogen der viste sig at være guider for turistforeningen, og som måske kunne være interesserede i at samarbejde med mig, så det håber jeg kan blive til noget – jeg vil rigtig gerne arbejde med arkitekturformidling, og det her var så andet skridt på vejen – nu håber jeg at jeg kan bide mig fast og blive ved med at tage ud og lave foredrag, byvandringer eller andet.

På lørdag gør jeg det i microformat, når jeg tager yngstesøsteren med til Aarhus, først på julehyggetur i Den Gamle By og derefter skal samtlige butikker på strøget nok granskes for gode ting og sager. Microformatet kommer i, at selvom jeg har lovet ikke at lave en fagnørd på hende, så slipper hun nok ikke uden om at høre på ENORMT spændende facts om husene i den gamle by… Heldigvis er hun meget overbærende,

I regn og blæst

16. oktober, 2014

Dagen har vist stået i regnens tegn i Nordjylland i dag. Vi har nu ikke været så hårdt ramt,  altså jo jo der er da kommet rimelige mængder vand ned det er da ikke det, men i forhold til andre områder så har vi haft det nemt.  Dog skal jeg ikke nægte at vi i formiddag kiggede på hinanden og blev enige om at det nu er meget godt at vi bor på 1. Sal, så var der da slet ingen bekymring om hvorvidt der ville være vandproblemer eller ej (hvis altså man overser risikoen for vand ind igennem taget).

I dag fik jeg besøg af en af veninderne fra arkitektskolen. Hun er har fået job i Gram så der er lidt langt imellem os, så det er bare super dejligt at hun gider køre helt herop, det må vist være min tur til at tage køreturen næste gang.  Ud over rigelige mængder mad (det hører sig jo til når man besøger os) stod dagen også på en lille byvandring, hun havde aldrig været i Sæby før, og meget kan man sige om byen, men den er nu utrolig fin og bestemt et kig værd. Vuffen kom med, men det var vist en lidt lang tur for små hundepoter, så hun dejsede om da vi kom hjem, så tror vi har os en meget rolig hund resten af aftenen.

image

Gåturen klarede vi nu uden at blive alt for våde, så nu håber jeg hun når hjem uden at blive regnet af vejen.

I morgen står den på housewarming for gemalens familie, det bliver bare til en gang kaffe & kage hvor folk må placere sig lidt rundt omkring. Ikke kun fordi jeg er doven og ikke gider skaffe borde og stole så alle kan være der, men mest fordi vi egentlig synes det kunne være meget hyggeligt + at det er altså noget nemmere at se det hus man kommer for at se, hvis det ikke er plastret til i borde og stole. Så i morgen står den på kagebagning for mit vedkommende.  Har tusindvis af ideer til kager jeg vil prøve af, så er i morgen jo et godt udgangspunkt for nogle af dem.
Så i bedste “den store bagedyst” stil vil jeg slutte med et: klar – parat – bag!

Faglig stolthed og madplaner

5. oktober, 2014

I dag fik min faglige stolthed (og ditto selvtillid) et boost da jeg lavede en byvandring i Skagen, med fokus på byens og bygningernes historie.

Det var ret sjovt at prøve – jeg vil rigtig gerne arbejde med formidling af den historiske arkitektur og overvejer blandt andet at starte en blog omkring emnet, men det her er en god start. Jeg synes egentlig turen gik rigtig fint og tilhørene lod også til at finde det spændende, så det var jo bare win.

Jeg fik også på turen slået fast (over for mig selv) hvor meget jeg faktisk ved om Skagen efterhånden, jeg har jo arbejdet med byen i det sidste år og sat mig ret grundigt ind i byens historie og byudvikling, for at forstå hvad det var jeg arbejde med – så ud over at komme mig til gode i det arbejde jeg lavede der, så giver det altså også pote nu hvor jeg kan bruge min viden til at formidle videre. I november skal jeg lave foredrag omkring arkitekturen i Skagen og det bliver altså næste punkt på dagsordenen, så må jeg se om jeg kan finde andre der kan være interesseret i det samme, jeg går i hvert fald i tænkeboks for hvordan jeg kan komme videre med det.

Så kommer vi til “… og madplan”

Vi har længe brugt at lave madplaner, det giver en god ro i hverdagen at der altid er styr på hvad vi skal have at spise om aftenen og vi slipper for at stå klokken halv fire og tænke “hmm bum bum bum, hvad skal vi spise?”, på samme tid er det både tids- og pengebesparende, fordi vi kan tage ud og handle søndag eller mandag og så købe ind til hele ugen – jeg gider ikke handle ind, så derfor er det perfekt for mig at kunne klare det hele på en dag om ugen, og så kun købe det vi har brug for.

Endelig er der jo det super vigtige argument der hedder mindre madspild! Når vi planlægger ugens mad, kan vi bedre planlægge at få brugt det hele af det vi køber. Eksempelvis hvis vi vil have kartoffelmos med pastinak en af dagene, jamen så skal vi senere på ugen for eksempel have bagte rodfrugter. Det er måske enkelt nok at gøre også uden madplan, hvis man tænker over det – men erfaringen siger mig at det bare ikke sker helt så nemt for os, og så er det her et super godt værktøj.

Vi har indtil nu,  brugt en lille bog til at skrive vores madplaner ned i, men nu ville jeg egentlig gerne have den lidt mere synlig, så det altid er nemt lige at have et overblik over hvad planen siger. Når ja, så kan man jo lige så godt gøre det lidt lækkert. Derfor har jeg lavet mig en skarpelon, som kan printes og så kan maden skrives ind i hånden.

Jeg synes den er blevet ret fin – og når man har lavet noget godt, kan man jo lige så godt dele det. Derfor kan I, hvis I er interesserede hente filen herinde lige til at printe ud i A4.

Jeg har hængt den op på en plade, lavet af bagbeklædningen til et IKEA skab og sat fast med to klips fra Tiger, så er det nemt at skifte. Men man kan jo også købe sig et clipboard og sætte det på, som det herdet her eller det her – eller bare hænge den op på køleskabet, hvis det hele ikke behøver at være så fancy.

Nordjyske fornemmelser

30. januar, 2012

I sidste uge var vi på den tiltrængte tur på familiebesøg i Nordjylland. Det er godt nok ikke så lang tid siden vi var der oppe sidst, men vi havde begge brug for at komme lidt væk og en tur op til mor for at blive puslet lidt om var absolut ikke dårligt!

Derudover viser dette billede helt sikkert også hvorfor man bør køre en tur derop

Selvom vi kender området som vores egne bukselommer kan man ikke andet end at blive betaget af sådan et syn.

Nå men det var jo faktisk ikke kun for vores fornøjelses skyld. Til efteråret skal vi begge færdiggøre vores uddannelser og for mit vedkommende betyder det at jeg skal have fundet et virkelig godt objekt (læs: bygning) som jeg kan arbejde med – det lyder dumt ja, men jeg skal altså bruge en hus som allerede er bygget, som der så skal restaureres og transformeres til nye formål.
Jeg har selvfølgelig selv ansvar for at finde dette, og jeg synes så at det kunne være rart om dette kunne være enten i nærheden af Århus eller Sæby/Frederikshavn da jeg nok skal bruge nogle uger i huset på at måle op også er det bare rart ikke at sidde helt alene et eller andet sted i landet på et tilfældigt vandrehjem. Så vi fartede rundt og kiggede på tomme huse

Ellinggård nord for Frederikshavn – bevaringværdig men desværre misligeholdt

Sæby skibsværft på Sæby havn

Nu skal jeg lidt i tænkeboks, vende det med min vejleder og sådan lidt forskelligt – måske bliver det et af de to, måske bliver det et af de andre og måske bliver det noget helt fjerde – det var dejlig konkret ikke?
Gemalen der til sin hovedopgave skal arbejde med marketing regner med at arbejde med det projekt jeg (engang) vælger og lave en kommunikationsplan over dette, så han indgår også i diskussionen med mig selv, hvilket er virkelig dejligt – han er en del hurtigere til at tænke nye funktioner ind i bygningerne end jeg er så det tager lidt af arbejdet fra mig.

Der blev selvfølgelig tid til lidt andet end at fryse omkring de gamle bygninger, jeg fik blandt andet lavet lidt cupcakes med min lillesøster – der længe har beklaget sig over at vi ikke har gjort det endnu, så nu skulle det være!

Min søster bagte og pyntede mens jeg var reduceret til at piske frosting og sprøjte det på kagerne – man må jo kende sin plads