Kategoriarkiv: brød

Hveder

14. maj, 2014

Jeg bager hveder hver år, det er nok lidt en tradition jeg har taget med hjemmefra – de købte smager bare ikke helt lige så godt som de hjemmebagte, men sådan er det vel så ofte – er det ikke?

Opskriften jeg bruger er den min mor altid har bagt efter – intet nyt under solen, men nogen ting ændre man bare ikke på: julemiddagen og hvedeopskriften! Jeg kan godt se det sympatiske i at lave dem grove, langstidshæve dem, på spelt og alverdens andre gode ideer, men “you don’t mess with the hveder!” som gemalens så fint udtrykker det. Så her er altså vores opskrift

Hveder – 30 stk

  • 100 g gær
  • 90 g sukker
  • 120 g smør
  • 3 tsk salt
  • 6 dl vand

ca. 1 kg hvedemel

Opløs gæren i vandet (skal være lunt) tilsæt sukker, smeltet smør og salt inden melet blandes i. Det kan være en fordel at komme lidt mel i inden saltet, der kan gå ind og slå gæren ihjel.

Ælt godt og grundigt og sættes til at hæve til dobbelt størrelse.

Form dejen til 30 boller, som sættes tæt på i en bradepande, hvorefter de skal hæve i en halv time.

Bages i nederste rille ved 225 grader i 10 minutter og herefter ved 200 grader i 10 minutter.

Inden hvederne serveres, skæres de i halve og ristes let. Spis dem med smør – det er og bliver bedst (selvom jeg selvfølgelig aldrig skal gå af vejen for en skive ost)

Bededagsferien står på konfirmations i Vejle fredag og ellers kolonihaven. Hvis vejret bliver som de lover, tror jeg vi skal have gang i det store hakkejern, køkkenhaven trænger til en tur.

Meyer-brød på vår- og ølandshvede

15. september, 2012

På vores ferie var vi et smut forbi kvalitetsfødevaremessen i den gamle auktionshal i Skagen – ikke at det var nogen uddelt succes, men jeg fik da købt noget mel fra Falslevgaard mølle – der sælger økologisk mel af gamle kornsorter.

De havde et godt stort udvalg med på messen

Jeg købte 2 poser af 1 kg hver til 50 kr – hvilket jeg synes var en ganske ok pris for økologisk special mel. Jeg startede med en fuldkorns mel af ølandshvede og fik så at vide at den fintsigtede vårhvede ville være god at blande sammen med. Så det blev altså til disse to

Der er så gået noget tid inden jeg har fået dem brugt – var nødt til at få startet en ny surdej op, da den gamle ikke rigtig havde overlevet 🙁 Af en eller anden grund skal mine surdeje have navne, så da den gamle hed Hubert kom den nye til at hedde Herbert.

Brødet er med udgangspunkt i Claus Meyers koldhævede hvedebrød:
(3 styk)

8 dl koldt vand
10 g gær
1 dl surdej
200 g grahamsmel
200 g vårhvede
200 g fuldkorns ølandshvede
600 g hvedemel med høj protein indhold
25 g salt
olie

Aftenen før man vil bage brødet blandes dejen sammen ved at opløse gæret i vandet, herefter tilsættes surdej, salt og mel – det hele hældes godt sammen til den er glat og smidig. På en røremaskine ælter man først 4 minutter ved lav hastighed og  minutter ved høj – jeg begynder at tage tid når dejen er nogenlunde blandet sammen. Skal det gøres i hånden er det cirka 15 minutter man skal sætte af til det. Herefter kommes dejen i en skål smurt med olie, dækkes med husholdningsfilm og sættes i køleskabet til næste dag.

Dagen efter vendes dejen ud på bordet og den deles i tre – jeg har lige fået 2 hævekurve i fødselsdaggave (dem burde jeg da have haft for laaaaang tid siden) så jeg kom en portion i hver, og formede den sidste til et langt brød, som jeg skar ud til boller lige inden det kom i ovnen – dejen flyder ud under hævningen hvis det ikke er i hævekurve, så for ikke at få alt for flade boller ventede jeg altså. Brødene skal hæve tildækket et par timer på køkkenbordet – jeg tror jeg lod mine stå i omkring 4 timer.

Brødene bliver bedst på en bagesten, når man bruger den skal ovnen opvarmes op cirka 15 minutter længere end normalt – sådan at stenen er helt varm.
Ovnen varmes op på 250 grader og så vil jeg (for fremtiden) sætte den ned på 225/200 grader når brødene kommer i – et af gangen, mere kan der ikke være på min bagesten. De blev nemlig lidt for mørke til min smag ved 250 grader.  Brødene bages 15 – 20 minutter, måske lidt mere, min ovn giver for meget varme.

Jeg delte brødene i to, og frøs dem ned, på den måde har vi “friskbagt” brød længere. Bollerne blev også frosset ned og bliver brugt til madpakker.

Planen var at jeg ville til at bage brød en gang om ugen, jeg har hjemmearbejdsdag hver onsdag så det ville passe storartet – men men men, vidunderet (også mere alment kendt som Kitchen Aid’en) stod af i dag, så jeg måtte indlevere den til reparation, jeg håber snart at få den tilbage – kan slet ikke huske hvordan jeg nogensinde klarede mig uden – dybt latterligt egentligt, men jeg må jo bare tage mig sammen og ælte i hånden indtil den vender tilbage – den er i hvert fald savnet.

Grove madpakkeboller

18. marts, 2012

Jeg er ikke nogen stor fan af rugbrød (har jeg vist nævnt før) det kan spises, men så skal det også helst være dynget til i alt muligt pålæg (som jeg egentlig heller ikke er så vild med – frokost er absolut ikke nemt måltid her i husholdningen) og intet slår rugbrød i en madpakke i at være kedeligt. Så derfor bager jeg altid boller som vi kan få med istedet.

Bollerne bliver altid lidt forskellige fra gang til gang, da jeg ikke bruger en opskrift men bare hælder tingene sammen. Det gør også at de ind i mellem ikke bliver så heldige igen (når jeg har forsøgt mig ud i at bruge rester af ris, kartofler eller fignpålæg) det er lige et spørgsmål om at finde det rigtige blandings forhold.
Den her type er farvoritten lige for tiden. Den består af:
25 g gær
3 dl vand
fuldkornshvedemel (cirka 20% af mel-mængden)
alm. hvedemel
en håndfuld solsikkekerner
2 spsk. olie
Jeg opløser gæret i vandet, tilsætter olie, et godt drys fuldkornshvedemel og solsikkekernerne – får det vendt sammen inden jeg tilsætter noget hvedemel – så får det lov til at stå og blive æltet godt sammen i maskinen, ind i mellem tilsætter jeg lidt mere mel indtil det har en nogenlunde konsistens (sammenlagt bliver det nok æltet et kvarters tid) dejen skal være let klistrene – bliver den for klistret efter den har hævet tager jeg lidt mel på hænderne inden jeg former bollerne.
Dejen skal så hæve til dobbelt størrelse, gerne et par timer – herefter formes den til flade boller – jeg synes ikke det så lækkert hvis der er virkelig meget brød i forhold til pålæg – og efterhæver en time til halvanden inden de bages ved 200 grader i cirka 15 minutter.
Når bollerne er kølet af, tager jeg dem fra der skal bruges dagen efter (jeg bager for det meste om søndagen) og putter resten i en pose som jeg smider i fryseren. Så kan jeg hver aften tage de boller op i skal have med i madpakkerne, lade dem tø op i en plastikpose natten over så de er klar til at blive smurt næste morgen. På den måde har vi altid “friske” boller med i skole.
Jeg beklager at jeg ikke kan give et bedre blandingsforhold, men det kommer jo meget an på melet og på hvor groft man vil have det – så der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem.
Man kunne også sagtens tilsætte flere forskellige kerner, vi nøjes bare med solsikkekernerne lige for tiden.
God regnvejrs søndag til jer alle 🙂 (siger hende der sidder inde og blogger mens gemalen og vuffen har bevæget sig uden for)

Hjemmelavede hotdogs

12. februar, 2012

I går stod den på hotdogs lavet fra bunden. Vi havde fredag fået indkøbt disse lækre små lammetarme (læs ironien her)

Jeg er ikke sart (synes jeg i hvert fald ikke selv) og jeg havde intet problem med at stikke fingrene ned i dem eller arbejde med dem. Men lige som de ligger og flyder rundt i vandet der ser de altså bare ikke super indbydende ud.

Vi havde for et stykke tid siden set et gammelt afsnit af frilandshaven hvor de lavede pølser og vi bestemte os for at følge denne grundopskrift.

1 kg hakket svinekød
1 spsk salt
1 tsk peber
1 lille revet løg
1/4 revet muskatnød
60 g hvedemel
1 æg
3,5 dl piskefløde

Kødet røres sejt med salten, herefter tilsættes løg, peber, muskat og mel – farsen røres glat inden ægget tilsættes og det røres sammen. Til sidst hældes fløden i og det røres lige så stille sammen – rører man for kraftigt risikerer man at farsen skiller.

Herefter kan farsen krydres som man nu lyster. Vi valgte at lave to forskellige “smagsvarianter” æble/timian og bacon, meget klassiske – vi blev enige om først at eksperimentere når vi vidste om vi kunne finde ud af det her  pølsemasgeri.

Vi fik lavet æble/timian pølserne men farsen til baconpølserne ligger nu i fryseren – I vil nok vide hvorfor når indlægget her er slut.

Æble/timian pølser:

Vi tilsatte cirka 2 æbler (kom ikke det hele i) det ene blev revet og det andet skåret i meget små tern (maks 5×5 mm) og så omkring 2 tsk tørret timian. Gemalen mente det var lige i overkanten med timian, men jeg er meget stor tilhænger af timian så jeg synes det var meget passende.

I frilandshaven så vi at de fyldte farsen i tarmene ved hjælp af en tragt, så istedet for at bruge penge på et pølsehorn til kitchenaiden ville vi prøve denne metode først, så vi kunne finde ud af om det overhovedet var os at lave pølser selv.

Det blev så til denne “opstilling”

Det kan ikke anbefales, om det var vores tragt eller evner der ikke fungerede skal jeg ikke kunne sige – men efter at have brugt en time (og et par vredes udbrud) gav vi op og smed resten af farsen og tarmene i fryseren.

Farsen kom i en sprøjtepose og blev så med den sprøjtet ned i tragten og ud i tarmen – men tarmen satte sig hele tiden fast og på et tidspunkt blev sprøjteposen overbelastet (selvom det var en af virkelig kraftig kvalitet) så vi var nødt til at skifte over til en ny – så nu er pølsehornet bestilt!

Det blev til dette (lille) resultat

De er blevet virkelig uens – men det er som om at præcisionen ryger sig en tur når det hele bare driller.
Vi kogte alle pølserne med det samme, tog nogle fra til aftensmaden og frøs resten ned.

Efter en lille tur på panden så de lige pludselig meget mere indbydende ud.

Vi spiste dem som hotdogs i hjemmebagt pølsebrød – dejen går på nettet under navnet “Freds bløddej”

1,25 dl vand
1,25 dl mælk
45 g sukker
1 æg
50 g gær
5 g salt
600 g hvedemel
4 spsk olie

Ja altså det hele blandes jo sammen: gæren opløses i væsken, sukker, æg, salt og olie blandes i tilsidst blandes melet i og det æltes godt igennem – dejen må ikke være for fast.
Dejen sættes til at hvile i 15 minutter, herefter formes de til pølsebrød sættes på en bageplade og sættes til at efterhæve i 1 time

Bages ved 220 grader i 15 minutter.

Hjemmebagt rugbrød

24. januar, 2012

For nogle år siden begyndte jeg på selv at bage rugbrød – jeg fik det dog aldrig rigtig til at lykkedes så det blev lagt på hylden igen.

Her på det sidste kom lysten til at bage det dog tilbage igen, jeg er ikke den store tilhænger af rugbrød så det skal være virkelig lækkert før jeg gider at spise det, så hvis jeg nu selv kunne finde ud af at få det bagt ville det jo være fantastisk.

Derfor begyndte jeg for et par uger siden en surdej – der har fået navnet “Hubert” (af en eller anden grund er det lettere at huske at “fodre” den når den har et navn)

Jeg startede med at kigge lidt rundt i kogebøger og på nettet for at finde den bedste opskrift. Jeg endte på kvalimad og brugte hans fremgangsmåde.
Jeg havde dog ikke noget rugmel i det første stykke tid, så lille Hubert måtte leve af hvede- og grahamsmel i nogle dage inden han kunne få noget rugmel.
På et tidspunkt gik den lidt i stå, så den gik en skefuld honning at spise af.

Selve opskriften på brødet er også fra kvalimad jeg tilsatte dog lidt flere forskellige kerner

4 dl surdej
12 dl vand
1 dl solsikkekerner
½ dl hørfrø
½ dl sesamfrø
3 dl rugkerner
3 dl hvedekerner
8 dl rugmel
8 dl hvedemel
1½ spsk salt

surdej, vand og kerner blev blandet sammen i mit dejfad og sat til at trække natten over, sådan at kerner kunne blive bløde.
Næste dag blev salten blandet i først inden melet blev tilsat.
Jeg valgte at smide det i kicthenaiden og var derfor nødt til at dele portionen i 2, da den ellers ikke kunne være i skålen – heldigvis har jeg en ekstra skål til maskinen hvilket gjorde det noget lettere.


De to dele af dejen æltede jeg sammen i hånden, inden jeg lagde det tilbage i dejfadet og lod det hæve i 2 timer, herefter kom dejen i 2 rugbrødforme. Overfladen glattede jeg ud ved at have lidt vand på hånden sådan at den bliver pæn og glat. Så skal det hæve igen, jeg kan bedst lide hvis brødet er luftigt, så jeg lod dem hæve i 2 timer. 


Brødene blev bagt i 1 time ved 200 grader, da de var bagt kom de ud af formene med det samme for så at blive pakket ind i et vådt viskestykke – der forhindre at skorpen bliver hård.Brødene blev skåret over i halve og tre af de fire dele blev frosset ned – den sidste del satte vi hurtigst muligt tænderne i.