Kategoriarkiv: til dig fra mig

Hæklede suttesnorer

6. juli, 2017

Produktionen til arvingen fortsætter, det er ikke alt der ryger på bloggen, men det meste vil nok dukke op på instagram – hvis nogen vil følge med.

De to her kommer dog herind, der er jeg nemlig lidt ekstra stolt – fordi jeg helt, helt selv har kreeret dem – helt uden opskrift.

 

Klemmerne har jeg købt via reshopper, men de burde være mulige at finde rundt omkring på nettet. Garnet er diverse garnrester jeg har liggende.

Jeg har prøvet at skrive ned, hvad jeg har gjort – men husk, jeg er ikke som sådan opskriftudvikler – så jeg håber de er til at finde ud af.

 

Elefant suttesnor

Jeg har hæklet på nål nr. 3,5 med alm. bomuldsgarn.
Jeg plejer at lægge en anden farve tråd ind, ved omgangens begyndelse, på den måde er det nemt at finde ud af hvor langt man er kommet. Tråden kan bare trækkes ud efterfølgende.

Hoved
(gråt garn)
Start med at lave en magisk ring med 5 masker
1. omg lav 2 fm i hver m (10 masker)
2. omg 2 fm i hver 2. m, 1 fm i de øvrige
3. omg 2 fm i hver 3. m 1 fm i de øvrige
4. omg 2 fm. i hver 4. m 1 fm i de øvrige
5. omg 2 fm i hver 5. m 1 fm i de øvrige
6-7. omg  1 fm i hver maske
8. omg *1 fm i de næste 4 m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
9. omg *1 fm i de næste 3 m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
10. omg 1 fm i hver m
11 omg *1 fm i de næste 2 m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
12. omg *1 fm i den næste m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
13-15. omg 1 fm i hver m
16. omg *1 fm i de næste 3 m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
17-18. omg 1 fm i hver m
19. omg *1 fm i den næste m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt
20-21. omg 1 fm i hver m
22 omg *1 fm i den næste m, 2 sammen* gentag fra *-* omgangen rundt

Træk garnet igennem snablen og brug den til at trække snablen lidt “ned” inde ved hovedet. Hæft garnet under snablen.

Fyld hovedet med fiberfyld (jeg har købt en billig pude i IKEA og brugt fyld derfra. Vælger man den rigtige, kan det vaskes ved 60 grader. (og der er fyld til mange! bamser, snuttesnore mv.)

Øre
Gråt garn
Start med en magisk ring med 5 masker
1. omg 2 fm i hver m
2. omg 2 fm i hver 2. m, 1 fm i de øvrige
3. omg 2 fm i hver 3. m, 1 fm i de øvrige

Lav to ører.

Snoren
Gråt garn
lav 5 fm nederst på baghovedet af elefanten, 1 lm – vend
1 fm i hver m, vend med 1 lm.

Forsæt på denne måde til du synes snoren er lang nok. Obs! af sikkerhedshensyn må suttesnoren ikke være længere end 22 cm inkl. klemme og lykke til at sætte sutten fast i.

Når du har lavet snoren lang nok, laves en fm kant af det turkise garn (1 fm i hver “række”) for enden laves 1 fm i hver m, for at lave løkken, hækles en luftmaskekæde på 10-15 lm, vend og lav 1 fm i den 6. m, lav herefter 1 fm hver m ind til selve suttesnoren og fortsæt med fm-kanten på den sidste side.
Længden af lykken afhænger af hvor stor en knap du vælger at bruge til at sætte på.

Tophue
Turkis garn
Lav 10 lm, saml til en ring med 1 km i 1. m
lav en 1 fm i hver m. på hver omgang hækles 2 x 2 m sammen, jævnt fordelt på omgangen, indtil huen danner en lille spids.
Afslut evt. med en “kvast” ved at trække 5-6 tråde hvidt garn igennem spidsen af huen, og bind den sammen. Klip til så kvasten bliver pæn.

Montér en knap nederst på suttesnoren, til at lukke løkken med.
Montér ørene på hovedet
Monter huen mellem ørene, kom evt. lidt fiber fyld i, så den ikke bliver for “slasket”
sy øjne og mund på hovedet med sort garn
Sy klemmen fast midt bag på hovedet.

 

Sømands suttesnor 

Denne er lidt mere enkel end den første.

Med nål nr. 2,5 og alm. bomuldsgarn

Snoren
Mørkblåt og hvidt garn
Lav 5 fm omkring bøjlen på klemmen, vend med 1 lm
Lav herefter 1 fm i hver m, vend med 1 lm
Fortsæt på denne måde, med skiftevis 2 rækker mørkeblå og 2 rækker hvid indtil snores er lang nok (obs. længden må maks. være 22 cm inkl. klemme og løkke)
Lav løkken ved hjælp af en lm-kæde på 10-15 lm (alt efter hvad der passer så du kan trække hele suttesnoren igennem)

Sløjfen
Rødt garn
Lav et bånd af 7 m i bredden og 32 rækker i længden. Sy sammen til en ring
Lav et mindre bånd af 3 m i bredden og cirka 10 rækker i længden, eller den længde du synes der passer for at lave en sløjfe.

Montér det lille bånd rundt om det store, sådan at der laves en sløjfe.
Sy fast på klemmen og snoren.

 

Håber mine små nørklerier kan bruges af andre – og at jeg ikke har lavet graverende fejl i opskrifterne 🙂

 

 

 

Minion penalhus

8. juli, 2015

Mindstesøsteren fandt for lang tid siden opskriften på den her lille fætter – og efter lang tid lykkedes det os at få fundet den rigtige farve gul garn (og et køkkenrullerør) så jeg kunne få ham fremstillet.

Da det så var fundet gik det egentlig ret hurtigt med at få den lavet, to aftener og så var han klar og ligger nu og venter på at mindstesøsteren kommer hjem fra ferie på søndag – så han kan blive pakket i kufferten til efterskolen

Opskriften blev som sagt fundet for lang tid siden, og jeg har faktisk ingen idé om hvor den er fra, men jeg endte også med mest at bruge den som inspiration, og hæklede “freestyle” – så her er hvad jeg gjorde:

Med sort garn laves en magisk ring med 6 masker i. Hækl rundt og tag samtidig jævnt ud indtil der er ca 28 masker (eller til omkredsen passer med omkredsen på køkkenrullerøret) Hækel rundt med sort indtil du synes der er nok til “fødder” skift til blå og fortsæt rundt til du er ca. halvvejs oppe, skift så til gul men husk at lave “smæk” foran og bagpå med blå. Når du synes smækken er høj nok laves en runde med blå. Skift til gul og hækel op til “øjenhøjde”.

Klip røret over og lav toppen på samme måde som bunden, bare med gul og slut med to runder sort. Armene laves ved at hækle ca. 10 luftmasker i gult og så fastmasker i alle maskerne tilbage. Med sort laves hænderne ved at lave 5 luftmasker og fastgøre dem i de gule.

Øjet laves ved at laves en magisk ring i hvid, men istedet for at stramme helt til, tilpasses hullet til knappen der udgør midten af øjet. Skift med grå og hækel en fastmaske i hver maske.

Sy toppen og bunden sammen så låget bare lige kan vippes af og sy øje og knap på så det kan bruges som lukning.
Sy munden på og hårtotter med sort garn.

Jeg håber det er til at finde ud af – jeg er ikke ligefrem opskriftudvikler 🙂

Faglig stolthed og madplaner

5. oktober, 2014

I dag fik min faglige stolthed (og ditto selvtillid) et boost da jeg lavede en byvandring i Skagen, med fokus på byens og bygningernes historie.

Det var ret sjovt at prøve – jeg vil rigtig gerne arbejde med formidling af den historiske arkitektur og overvejer blandt andet at starte en blog omkring emnet, men det her er en god start. Jeg synes egentlig turen gik rigtig fint og tilhørene lod også til at finde det spændende, så det var jo bare win.

Jeg fik også på turen slået fast (over for mig selv) hvor meget jeg faktisk ved om Skagen efterhånden, jeg har jo arbejdet med byen i det sidste år og sat mig ret grundigt ind i byens historie og byudvikling, for at forstå hvad det var jeg arbejde med – så ud over at komme mig til gode i det arbejde jeg lavede der, så giver det altså også pote nu hvor jeg kan bruge min viden til at formidle videre. I november skal jeg lave foredrag omkring arkitekturen i Skagen og det bliver altså næste punkt på dagsordenen, så må jeg se om jeg kan finde andre der kan være interesseret i det samme, jeg går i hvert fald i tænkeboks for hvordan jeg kan komme videre med det.

Så kommer vi til “… og madplan”

Vi har længe brugt at lave madplaner, det giver en god ro i hverdagen at der altid er styr på hvad vi skal have at spise om aftenen og vi slipper for at stå klokken halv fire og tænke “hmm bum bum bum, hvad skal vi spise?”, på samme tid er det både tids- og pengebesparende, fordi vi kan tage ud og handle søndag eller mandag og så købe ind til hele ugen – jeg gider ikke handle ind, så derfor er det perfekt for mig at kunne klare det hele på en dag om ugen, og så kun købe det vi har brug for.

Endelig er der jo det super vigtige argument der hedder mindre madspild! Når vi planlægger ugens mad, kan vi bedre planlægge at få brugt det hele af det vi køber. Eksempelvis hvis vi vil have kartoffelmos med pastinak en af dagene, jamen så skal vi senere på ugen for eksempel have bagte rodfrugter. Det er måske enkelt nok at gøre også uden madplan, hvis man tænker over det – men erfaringen siger mig at det bare ikke sker helt så nemt for os, og så er det her et super godt værktøj.

Vi har indtil nu,  brugt en lille bog til at skrive vores madplaner ned i, men nu ville jeg egentlig gerne have den lidt mere synlig, så det altid er nemt lige at have et overblik over hvad planen siger. Når ja, så kan man jo lige så godt gøre det lidt lækkert. Derfor har jeg lavet mig en skarpelon, som kan printes og så kan maden skrives ind i hånden.

Jeg synes den er blevet ret fin – og når man har lavet noget godt, kan man jo lige så godt dele det. Derfor kan I, hvis I er interesserede hente filen herinde lige til at printe ud i A4.

Jeg har hængt den op på en plade, lavet af bagbeklædningen til et IKEA skab og sat fast med to klips fra Tiger, så er det nemt at skifte. Men man kan jo også købe sig et clipboard og sætte det på, som det herdet her eller det her – eller bare hænge den op på køleskabet, hvis det hele ikke behøver at være så fancy.